zaterdag 14 januari 2012

De tweede steen

De tweede steen kwam niet door de lucht, maar lag gewoon op de grond en was niet meer te ontwijken. De oude weg tussen Bahir Dar en Addis Ababa is van slechte kwaliteit en vol stenen, koeien, mensen en ezels, die allen ontweken dienen te worden. En soms lukt dat niet.

In eerste instantie leek er niets aan de hand, maar bij de tijdcontrole aangekomen ontstond er al snel een plas olie onder de auto; de carter was lek. Dankzij een Engels sprekende Ethiopiër en wat geleende olie wisten we in een klein dorpje een 'monteur' te vinden en begon het grote avontuur om de auto gerepareerd te krijgen. Driftig doken de monteurs onder grote publieke belangstelling van de plaatselijke bevolking onder de auto. Om de tijd te doden wandelde ik wat rond in het dorp, achtervolgd door vele kinderen en aangestaard door de Ethiopiërs die van heinde en ver de markt kwamen bezoeken; zo'n grote witte vent hadden ze nog niet vaak gezien. Ik werd zelfs uitgelachen.

Na enkele uren sleutelen kwam het beschadigde onderdeel onder de auto vandaan. De schade bleek groter dan verwacht; een gat en een lange scheur. Volgens de Ethiopiërs is alles altijd te maken, maar toen het lassen van aluminium niet lukte moesten ook zij erkennen dat niet altijd alles mogelijk is. Tijd voor plan B en C.

Een nieuw carterdeksel laten invliegen en onze auto in de buurt van het vliegveld krijgen was geen reële optie, niemand was bereid onze auto over deze slechte weg te transporteren (en niemand heeft daarvoor de middelen). Realistischer leek het om met de carterdeksel terug te gaan naar Bahir Dar, in de hoop het daar gelast te krijgen. Een vriendelijke Ethiopiër bood zijn diensten aan; hij had een auto (bleek gewoon de bus te zijn), maar regelde toen een 'snellere' auto (bleek gewoon een vrachtautootje te zijn). Vier-en-een-half uur en een lekke band later was ik terug in Bahir Dar, waar - wonder boven wonder - binnen no time de boel professioneel gelast werd. Ondertussen had Renger in het onmetelijke kleine dorp Mota een hotelletje gevonden en dronk een biertje.

Het lukte me niet meer om in het donker transport terug te regelen. Wel heb ik met mijn 'mannetje' afgesproken om morgenochtend vroeg de bus te nemen, weer vier-en-een-half uur hobbelen en stof happen. Hopelijk krijgen de monteurs de boel dan weer snel in elkaar, waarna wij een poging kunnen gaan doen om de twee dagen achterstand op de rest weg te werken.

Inmiddels heb ook ik (120 km verwijderd van Renger) een hotelletje geboekt en zit ik dit te typen een in internet-café (zonder internet op dit moment in een ander internet-café). Straks een biertje en dan weer vroeg naar bed voor weer een lange dag. Wordt vervolgd!

11 opmerkingen:

  1. Wat een avontuur zeg en goed om te horen dat jullie in orde zijn en het wel voor elkaar krijgen

    Success

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Renger en Pim,
    wat een pech en jullie deden het net zo goed. We hadden op de cartracking al gezien dat de auto stilstaat, maar zijn blij te lezen dat jullie het goed maken en vol goede moed er weer tegen aan zullen gaan als de boel gerepareerd is. Succes en groet van Tom en Rosalie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach wat jammer dat het nu zo tegenzit, maar zo maken jullie wel wat mee! Sterkte met de inhaalrace.

    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad gevolgd op cartracking we vermoedden al zoiets. Geeft niets gewoon doorgaan.
    Henk en Jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel erg jammer mannen; veel succes met jullie inhaalrace.
    Martin Roosenboom

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vanmorgen zijn jullie gelukkig weer rijdend gekomen. Jullie vandaag weer kunnen volgen op de tracking. Hopelijk kunnen jullie weer aansluiten. Vanmiddag met Renee gebeld.
    Veel sterkte! Groeten, Puck en Jan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het avontuur lijkt nu echt begonnen! En jullie zijn al op de helft, veel succes voor de komende kilometers, ik volg jullie met veel plezier, Optiver-Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Pim,

    Wat een prachtig blog schrijf je. Het spreekt boekdelen. Gaaf hoor, dat je hierin je passie volgt. En kom op, inhalen die tijd! Jouw dochter zei zo mooi op jouw proefrit filmpje: 'Harder rijden papa! Nog harder! ;-)

    Geniet van je avontuur!

    Debbie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jullie "steenprobleem" heel effectief opgelost.
    Petje af hiervoor!
    En tijdverlies valt mee (vindt een non-kenner)
    Effe gas erop en jullie zijn weer nr.3!

    Succes verder
    Wil en Cees G

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat hebben jullie de achterstand supersnel ingehaald; heb hier waardering voor en succes verder

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Neem nog een carter mee vanuit Moyale als je kunt want de Thika road kon er nog wel een gat in jagen!!
    Voor Archers Post knapt de weg pas weer op!

    Succes!
    (Thika road in april 2011 gereden met Nissan Patrol)

    BeantwoordenVerwijderen