dinsdag 10 januari 2012

De overeenkomsten en verschillen

Vandaag leek sterk op afgelopen zondag. Slecht (en kort) geslapen op de boot; zondag vanwege maag en golven, vanacht vanwege geen bed. Daarna de douane festiviteiten. Ook dat leek sterk op de situatie in Egypte; veel kastje en veel muur. Veel wachten en niemand weet precies waarom. Ook ditmaal grote hoeveelheden officials, maar wel met nettere uniformen.

Uiteindelijk mochten we gaan, maar bij de eerste-de-beste politie-post werden we alweer langs de kant gezet. Er was ons toegezegd dat er geen colonne zou komen (werkt toch niet), maar de Saudische politie deed toch een dappere poging. Dat werkte voor enkele seconden en toe werden ze links en rechts ingehaald door de rallyrijders. De politie bleef wel in de buurt; toen wij even stopte om een klapperend geluid te onderzoeken (bleek een loszittende spatlap) stonden er binnen twee minuten twee politie-auto's bij ons.

Ten opzichte van Egypte is alles 'netter' in Saudi Arabië; de auto's, het weggedrag, minder puin langs de weg en eigenlijk helemaal geen vuil. Geen eindeloze reeksen half-afgemaakte gebouwen en keurig geknipte hegjes. Iedere rotonde (we hebben er maar een paar gezien) is voorzien van een kunstwerk. Hetzelfde zijn de checkpoints met 'speed bumps', maar gelukkig zijn ze in Saudi geel geverfd; dan zie je ze tenminste. Ook geen verkeerschaos in Saudi, waarschijnlijk omdat het land voornamelijk leeg is en er wel voldoende geld is voor brede wegen.

Voor de rest was het vandaag saai. We hebben één weg gereden; de kustweg van Duba naar Yanbu, een brede vierbaanssnelweg met goede kwaliteit asfalt en nauwelijks verkeer. Wel vijfhonderd kilometer afgelegd en langzaam het landschap zien veranderen van leeg en rotsachtig naar leeg en rotsachtig, maar met iets meer zand. O ja, af en toe stak er een dromedaris over.

De grootste opwinding ontstond toen we bij het hotel ontdekte dat we een vloeistof bleken te lekken. In eerste instantie dachten we aan een brandstof-lek, maar al gauw realiseerden we dat het het water van de airconditioning (we reizen in luxe met onze klassieker) was. Niks aan de hand dus.

Morgen nog vierhonderd kilometer over dezelfde weg naar Jeddah en dan met de laatste ferry van onze reis terug naar Afrika.

2 opmerkingen:

  1. Zonet jullie verhaal van Saudi Arabie gelezen.
    Eentonig land, begrijpen we. Het gaat nog steeds goed met jullie en de BMW. Houden zo!
    Ook morgen weer goede rit. Groeten, Puck en Jan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Papierwerk is van alle plekken blijkbaar ;-). Sta je nog een beetje goed in het klassement?

    BeantwoordenVerwijderen